Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için web sitesi tasarımı | Sayfalar

Bölüm 2: Sayfa sayfa web sitesi tasarımı

Web sitesinin genel olarak neler içermesi gerektiğinden bahsettik. Yazının bundan sonraki kısmında kâr amacı gütmeyen kuruluş sitesinde yer alması kuvvetle muhtemel sayfalar ve bu sayfalarda yer alması gereken içeriklere değineceğiz.

Görsel ağırlıklı mı Metin ağırlıklı mı?

Çalıştığınız alana ve yaptığınız işleri bağlı olarak siteniz görsel ağırlıklı mı yoksa metin ağırlıklı mı olacağına karar verebilirsiniz. Sitenizde paylaştığınız görsellerin özgün olmasına ve sizi anlatmasına özen gösterin.

Ziyaretçileriniz için sitenizde bazı bilgilerinizi mutlaka bulundurun. Siteniz tüm farklı ziyaretçi grupları için kullanıcı dostu olmalıdır. Bunun ilk adımı olarak da site kullanıcılarınızı tanımlayın. Topluluğunuza dahil olmak isteyen gönüllüler, hakkınızda daha fazla bilgi edinmek isteyen bağışçılar, sizinle iletişime geçmek isteyen basın mensupları, projelerinize finansman desteği sağlayacak destekçiler sitenizi mutlaka ziyaret edecektir. Onları iyi bir şekilde karşılamalı, bilgilendirmeli ve yönlendirmelisiniz. Sitenizden istediklerini alarak ayrılmalılar.

Ana sayfa

Ana sayfa ziyaretçilerinizde ilk izlenimi bırakacağınız yerdir. Burada sizinle ilgili en önemli bilgileri sunduğunuzdan emin olun.

Ana sayfanız şu soruya cevap vermelidir:

Sizin hakkınızda hiçbir şey bilmeyen birine kendinizi nasıl anlatırdınız?

Ziyaretçilerin web sitelerinde kalma süresinin 15 saniyeden daha az olacağı göz önüne alındığında ana sayfanızda kendinizi ifade etmenin önemini daha iyi anlayabilirsiniz. Ziyaretçiler ne yaptığınızı ve ne yapmak istediğinizi anlayabilmek için birden fazla sayfa ziyaret etmek zorunda kalmamalılar.

Ana sayfanızın tasarımı yaptığınız işe ve topluluğunuzun yapısına göre değişebilir. Ancak değişmeyecek şey kuruluşunuzun ne yaptığı, nerede çalıştığı, yaratılan sosyal etki ve çalışmalara nasıl dahil olunabileceği hakkında bilgi ve yönlendirme sunmanız gerekliliğidir. Bu kapsayıcı bilgileri sunduktan sonra diğer sayfalarınızda daha derine inebilir, daha fazla bilgi verebilir ve daha fazla ayrıntı sunabilirsiniz.

Ana sayfanızda bu temel bilgilerin yanı sıra yazılarınızı, yaklaşan etkinliklerinizi ve sizinle ilgili haberleri de ziyaretçilerinize sunabilirsiniz.

Eğer aktif olarak kullanıyorsunuz ziyaretçilerin takip etmesini kolaylaştırmak için sosyal medya hesaplarınızın simgelerini, bağış düğmenizi ve eğer varsa bülteninize kayıt satırını da ana sayfanıza yerleştirebilirseniz. Eğer bir sivil toplum kuruluşu iseniz bu alanlardan en önemlisi sizin için bağış düğmesi olacaktır. Bunun en önemli sebebi bağış konusunda hevesli bir ziyaretçiniz varsa onun için işleri kolaylaştırmaktır. Bağış düğmesine bastıktan sonrası da aynı şekilde kullanıcı dostu bir şekilde akmaktadır.

Ana sayfanız içerikler olarak yukarıda bahsedilenleri ziyaretçilere sunmalıdır. Bu bilgilerin paylaşımının yanı sıra ziyaretçileri çekmek, sitenizde tutmak ve hikayenizi ziyaretçilere aktarmak için yüksek kalitede görsel içerikler paylaşmanız etki alanınızı geliştirmede faydalı olabilir. Fotoğraf ve görsel kullanımında öncelik kendi kuruluşunuza ve çalışmalarınıza ait görsel ve fotoğrafların kullanılmasıdır. Ancak kendi fotoğraflarınız yoksa internet üzerinde bulabileceğiniz görsel kaynaklardan da faydalanabilirsiniz.

Hakkında

Hakkında kısmı ana sayfanıza takiben daha detaylı ve derin bilgiler içeren bir alandır. Bu kısımdaki metin şu soruları yanıtlamalıdır:

  • Kâr amacı gütmeyen kuruluşunuz ne yapıyor?
  • Ne gibi bir etki yaratıyor?
  • Ne zamandır var?
  • Kuruluşun merkezi ve faaliyet alanları neresi?

Yaklaşımı nedir ve neyi farklı yapıyor?

Bu cevaplarla birlikte kapsamlı bir hakkında bölümü “Görev ve değerler, ekip, hikayeniz, finansal bilgiler gibi açılır kapanır menülerin eklenmesiyle ziyaretçinin daha fazla bilgiye erişebilmesini sağlar. Ekibinizdeki kişilerin fotoğrafları, görüşleri, özgeçmişleri de hakkınızda sayfanızda yer alabilir.

Çalışmalar, projeler

Burada çalışmalarınız hakkında daha derine inebilirsiniz. Hayata geçirdiğiniz projelerinizin yanı sıra odaklandığınız konu ve sorunlar hakkında da bilgi verebilirsiniz. Bu konuları neden önemsediğinizi, onlarla başa çıkmak için nasıl bir yol izlediğinizi paylaşabilirsiniz. Bu bölümün başlığını “Ne Yapıyoruz?” olarak da düzenleyebilirsiniz.

Başarı Öyküleri – Referanslar

Sitenizin ziyaretçisi bir bağışçı, gönüllü ya da bir destekçi olabilir. Hepsi de sizin sosyal etkiniz hakkında bilgi edinmek isteyecektir. Dinamik bir görünüm ve akıcı bir hikâye anlatımı ziyaretçiyi içine çekerek saygın ve etkili görünmenize katkıda bulunacaktır.

Bağışla, Katıl, Destek ver.

Kar amacı gütmeyen kuruluşa ait bir web sitesinin en can alıcı kısmı bağış ve destek bölümü olabilir. Finansman aranılan durumlarda, bağış beklentilerinde, kampanyalarda bu alanların tasarımı görünür ve erişilebilir olmalıdır. Gönüllü katılımına açıklık ve davet de bu alanla birlikte ele alınmalıdır. Bu sayfada kullanıcı gerçekleştirmek istediği eylem konusunda net bir şekilde yönlendirilmeli ve mümkün olan en kısa adımlarla işlemini gerçekleştirebilmelidir. Bu bölüme paylaş düğmesi eklemek bağış yapan, gönüllülük başvurusunda bulunan ya da size destek vermeyi düşünen kişilerin bu sayfayı paylaşarak da etki alanınızı genişletmenize katkıda bulunur.

İletişim

Web sitenize gelen kullanıcıların ziyaret etmesi en muhtemelen bölümlerden biri iletişim başlığıdır. Sizinle temasa geçmek isteyen bir kullanıcı için bu alanı açık ve kolay bir halde sunmanız önemlidir. Bu kısmı erişilebilirliğinizi arttırmak için “bağış yap”, “katıl”, “destek ver” başlıklarıyla birlikte tüm sayfalara eklemeyi de tercih edebilirsiniz.

Siteyi ziyarete gelen kullanıcıların iletişime geçmek istedikleri birimler de farklılık gösterebilir. Eğer kendi içinizde iletişim sürecinin sorumluluğunu paylaşıyorsanız bunu sitenizde de vurgulamanız faydalı olacaktır. Böylece ziyaretçi ilgili kişiyle daha hızlı bir şekilde iletişime geçebilir.

Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlar için Web Sitesi Tasarımı Kontrol Listesi

Bu kontrol listesinde başarılı bir tasarım geliştirmenize yardımcı olacak adımları bulabilirsiniz.

  • Özgün ve benzersiz bir alan adı aldınız ve kaydettirdiniz.
  • Alan adınızla ekibiniz için e-posta adresleri oluşturdunuz.
  • Web siteniz için şablon seçeneklerini değerlendirdiniz ve uygun olanı seçtiniz.
  • Web sitenizin temel sayfalarınızı oluşturdunuz.
  • Web sitenizi farklı ekran tiplerinde test ettiniz.
  • Menünüz farklı ekran tiplerinde dışarı taşmıyor.
  • Sizi anlatan bir logonuz var.
  • Logonuzun sitenizde kullanmak için farklı versiyonları var.
  • Sitenizde kullanılan yazı karakterleri farklı olabilir ancak okunabilirliği yüksektir.
  • Web sitenizin renkleri logonuzla ve kurumsal renk paletinizle eşleşmektedir.
  • Sitenizde kullanılan görseller yüksek çözünürlüğe sahiptir.
  • Paragraflarınız 2-4 cümleden oluşan okunması kolay ve anlamlı bölümler halindedir.
  • Metin içerikleriniz sütunlar halindedir.
  • Bağış düğmeniz var.
  • Bülteniniz için bir kayıt bölümü var.
  • Sosyal medya hesaplarınıza bağlantılar var.
  • Yaklaşan etkinliklerinizi paylaşıyorsunuz.

Yazının devamı için aşağıdaki görsele tıklayınız.

Yazar: Nurturing Peach | Tasarım çözüm ortağınız.

Nurturing Peach bütünsel tasarım anlayışına sahip multidisipliner bir tasarım atölyesidir. Sadece tek bir noktaya odaklanmış anlayış yerine tüm süreçleri ve bileşenleri göz önünde bulunduran bütünsel tasarım anlayışı ile gelişiminize katkıda bulunur

Share via
Copy link
Powered by Social Snap