Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için web sitesi tasarımı

Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için web sitesi tasarımı

“Kâr amacı gütmeyen kuruluş için tasarlanan bir web sitesi çalışılan konu üzerine farkındalık yaratmalı, durumun aciliyetini ortaya koymalı, ziyaretçi ile duygusal bir bağ kurmalı, kâr amacı gütmeyen kuruluşun problem çözme yeteneğini göstermeli, ziyaretçiyi hemen harekete geçme konusunda heyecanlandırmalı, bağışları çekebilmeli ve destekçileri ikna etmelidir.”

Kâr amacı gütmeyen kuruluşunuzun bir web sitesine mi ihtiyacı var? Ya da mevcut olanı yenilemek mi istiyorsunuz?

Hayatınızın merkezine koyduğunuz, çok çalışarak destek verdiğiniz, iyi işler çıkardığınız, bağış topladığınız, sizinle ilgili haberleri paylaşarak etki alanınızı geliştirdiğiniz kâr amacı gütmeyen kuruluşunuzun dikkat çekmesini, gerçekleştirdiği projeleri tanıtmasını, güvenilir bir yapı oluşturmasını ve sosyal etkisini arttırmasını hedefliyorsunuz.

Bu hedeflerinizi gerçekleştirme yolundaki en önemli araçlardan biri web siteniz. Web sitenizi bağış toplamak, hibe ve proje almak, çalışmalarınızı sunmak, yaptığınız işi aktarmak, etkinliklerinizi düzenlemek, gönüllülerinizi harekete geçirmek ve başarılarınızı paylaşmak için önemli bir araca dönüştürebilirsiniz.

Üç bölümden oluşan bu yazıda;

  • Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için web sitesi tasarımı nasıl olmalı?
  • Tasarım sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalar neler?

gibi soruların cevaplarını bulacaksınız.

Tasarım önemli. Peki nasıl başlayacaksınız?

Web sitenizi tasarlamak söz konusu olduğunda üzerine konuşulacak ve ardından sindirilecek çok şey olduğundan, her zaman küçükten başlamak en iyisidir. Kuruluşunuzun misyonunu, hikayesini ve ziyaretçilerin ne yapmasını istediğinizi belirleyin. Ardından ziyaretçilerinizin sitenizde nasıl hareket etmesini istediğinizi düşünmeye başlayın. Bu ilk adımların tümü, ekibinizle birlikte hızlı bir beyin fırtınası olarak gerçekleştirilebilir.

Bu beyin fırtınasına aşağıdaki soruları kendinize sorarak başlamanızı öneririz:
  • Yeni bir siteden beklentileriniz neler?
  • Hedef kitleniz kim?
  • Hedef kitleniz web sitenizi ziyaret ederek neye ulaşmak istiyor?
  • Benzer alanda çalışan diğer kuruluşları listeleyebilir misiniz? Siteleri neye benziyor?
  • En çok sevdiğiniz üç web sitesini sebepleri ile birlikte sitesini yazabilir misiniz?
  • Hiç sevmediğiniz üç web sitesini sebepleri ile birlikte yazabilir misiniz?
  • Eğer bir web siteniz varsa ve yeniden tasarlanmasını istiyorsanız, öncekinde nelerin iyi çalıştığını ve nelerin iyi çalışmadığını yazabilir misiniz?
  • Sitenizle ilgili teknik analizler yaptırdıysanız paylaşabilir misiniz?
  • Ne kadar bütçeniz var?
  • Zaman çizelgeniz nedir?

Bu soruları kendinize sormak ve cevaplamak sizi tasarım sürecine hazırlayacaktır.

Nasıl bir süreç sizi bekliyor?

Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için web sitesi tasarlamak içerdiği bileşenlerin çeşitliliği açısından zor bir süreçtir. Kâr amacı gütmeyen kuruluş için tasarlanan bir web sitesi çalışılan konu üzerine farkındalık yaratmalı, durumun aciliyetini ortaya koymalı, ziyaretçi ile duygusal bir bağ kurmalı, kâr amacı gütmeyen kuruluşun problem çözme yeteneğini göstermeli, ziyaretçiyi hemen harekete geçme konusunda heyecanlandırmalı, bağışları çekebilmeli ve destekçileri ikna etmelidir. Başarılı bir kâr amacı gütmeyen web sitesi ziyaretçinin tekrar siteye dönmesini sağlar. Yaklaşan yeni etkinlikleri haber verir, yeni yayınlanan raporları paylaşır, çalıştığı konu ile alakalı ilgi çekici içerikler paylaşır. Ziyaretçi her siteye gelişinde yeni haberlerle, yeni kazanımlarla ayrılmalıdır. Hedef kitlenizin ihtiyaçlarını anlamak ve web sitesinde üstün bir kullanıcı deneyimi sunmak web sitesinin başarısı için önemlidir.

Alan adınızı aldınız mı?

Kâr amacı gütmeyen kuruluşunuzu profesyonel ve saygın göstermenin ilk adımlarından biri alan adı seçiminizdir. Kuruluşunuzun adının geçtiği alan adlarını alabilmek önemlidir. Bir kâr amacı gütmeyen kuruluş için en iyi alan adı uzantısı .org etki alanıdır. .com yerine .org kullanılması ziyaretçilerinizin topluluğunuzun kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olduğunu anlamasına katkıda bulunur. Bununla birlikte .com uzantısını da almanız ve .org uzantılı adresine yönlendirmeniz aynı adlı kullanımların ve bu sebeple oluşabilecek yanlışlıkların da önüne geçecektir.

Peki ya alan adınızın alınması durumunda ne yapacaksınız?

Bu durumda akılda kalması kolay, hecelenmesi mümkün ve sizi tam olarak anımsatacak kelimeler türeterek bunlar içinden en uygununda ortaklaşın.

Alan adına karar verdikten sonra tasarım aşamasına geçebilirsiniz. Eğer alan adınızdan emin değilseniz karar verme sürecini öteleyerek de tasarıma başlayabilirsiniz.

Web sitenizin kurumsal iletişim stratejisinin bir parçası olduğunu ve bir bütünün parçası olarak ele alınması gerektiğini belirtelim. Diğer dijital araçlarınızla birbirini tamamlayıcı bir şekilde çalışmalı ve birbirlerini desteklemeli.

Web sitenizde logonuzun yerleşimi, yazı karakteri seçimi, renkler, menü başlıkları ve alt gezinti başlıkları, karşılama görseli, ilk karar vereceğiniz unsurlar olacaktır. En iyi seçimi yapmak için site haritanızı çıkartın ve gruplandırarak önem sırasına sokun.

  • Sitenize giren biri sizinle ilgili ne görmek ister?
  • Web sitenizden düzenli olarak yazılar, içerikler yayınlayacak mısınız?
  • Bir bloğunuz olacak mı?
  • İçerikleriniz nelerden oluşacak?
  • Web sitesi tasarımınızda neler öne çıkacak?

Bu sorulara cevap vermek için kâr amacı gütmeyen kuruluşunuzun özelliklerini gözden geçirmeniz gerekir. Ziyaretçilerle paylaşmak istediğiniz içeriklere de bu aşamada karar vermeniz önemlidir. Oluşturacağınız site haritası ile birlikte gezinti menünüz de şekillenecektir.

İletişim bilgilerinizi, sosyal medya ikonlarınızı, bağış düğmenizi de erişilebilir bir şekilde yerleştirmeniz görünürlük açısından önemlidir. Sitenize giren kullanıcılar için bu başlıklar kolaylıklar erişilebilir bir şekilde tasarlanmalı ve yerleştirilmelidir.

Nasıl bir web sitesi deneyimi sunmalı?

“İyi tasarlanmış bir kâr amacı gütmeyen web sitesi ziyaretçileri bir sonraki adım için teşvik eder.”

  • Tamamı bir hikâyeyi anlatan,
  • Çalışmalarla yaratılan etkiyi paylaşan,
  • Hedef kitlesinin ilgisini çeken, onları harekete geçirmeye teşvik eden
Kâr amacı gütmeyen bir web sitesi tasarımı neleri içermeli?
  • Kendine dert edindiği konu ile ilgili ziyaretçilerinde heyecan yaratmalı,
  • Destek vermek isteyenler için süreci kolaylaştırmalı,
  • Hikayesini anlatmalı,
  • Marka kimliğine sadık olmalı ve onu aktarmalı,
  • İyi bir kullanıcı deneyimi sunmalı.

Yazının devamı için aşağıdaki görsele tıklayınız.

Yazar: Nurturing Peach | Tasarım çözüm ortağınız.

Nurturing Peach bütünsel tasarım anlayışına sahip multidisipliner bir tasarım atölyesidir. Sadece tek bir noktaya odaklanmış anlayış yerine tüm süreçleri ve bileşenleri göz önünde bulunduran bütünsel tasarım anlayışı ile gelişiminize katkıda bulunur